vmenu

Érszűkületet fokozó tényezők

Az érszűkület évtizedekig tünetmentes, nem egyik napról a másikra alakul ki a szervezetben. Évekkel az érszűkület és érelmeszesedés megjelenése előtt kialakul az érfal sejtjeinek anyagcsere zavara, ami a salakanyagok felhalmozódásához vezet az érfalban, ha tartósan megmarad a zavart sejtműködés. Ezt a folyamatot fokozhatjuk, lassíthatjuk, akár meg is előzhetjük, ha tudjuk, hogy melyek azok a tényezők, amik felgyorsítják a folyamatot.

Az érszűkület, érelmeszesedés rizikófaktorai:

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás (hypertonia) önálló megbetegedés, és az érelmeszesedés rizikófaktora. A magas vérnyomás káros, késői szövődményei: az agyvérzés, az agytrombózis, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a veseelégtelenség stb. A magas vérnyomásnak az érfalra kifejtett károsító hatása az érelmeszesedés kialakulásában nyilvánul meg.

Koleszterinszínt

A magas koleszterinszint az egyik legellentmondásosabb kérdéskör. Hazai adatok szerint a 25-60 év közötti lakosság 10%-ánál kóros koleszterinszint található. Amíg a szervezetnek az anyagcserében létfontosságú szerveinek működése (pajzsmirigy, máj, mellékvese, bélrendszer, reprodukciós szervek stb) nem romlott meg, addig a koleszterinszint elég stabilan szabályozott, és önmagában nem okoz érelmeszesedést. A koleszterin akkor kezd lerakódni, amikor az érfal mikro repedéseket szenved el, pl. áramlási változások, nyíróerők növekedése hatására, vagy oxidatív folyamatok, gyulladások hatására.
A sejtek membránja számára egyébként nélkülözhetetlen, az idegsejtek kommunikációjában is, és az érfalak rugalmasságában is fontos szerepet játszik. A táplálékkal ha csökken a bevitt koleszterin, akkor a szervezet növeli a koleszterin előállítást(szintézist), ha többet viszünk be, akkor a szervezet gátolja a koleszterin előállítást, megtartva az egyensúlyt. Ebbe a folyamatba beavatkozva (gyógyszerek) felborul az egyensúly. A következtetés: hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás a legbiztosabb módszer a koleszterin egyensúly megtartására! Ma már tudjuk, hogy a vér koleszterinszintjét nem a bevitt zsírok mennyisége, hanem a szénhidrátbevitel határozza meg.

A dohányzás

A dohányzás ártalmasságát minden más rizikófaktornál jobban bizonyították, és az általa okozott egészségkárosodás (szívbetegségek, tüdőrák, agyi érbetegségek) minden más ártalmas élvezeti szer jelentőségét meghaladja. Az érszűkület előfordulását megtízszerezi!

Elhízás, túlsúlyosság

A testsúlytöbblet állandó és felesleges többletmunkát jelent a szív számára, kórosan megnöveli a vérzsírszintet. Az elhízás mértékét a testtömegindex – BMI testtömegindex – kiszámításával bárki könnyedén ellenőrizheti: ez a kilogrammokban megadott testsúly és a méterben megadott testmagasság négyzetének hányadosa. A normális érték 20-25 között van, 25 és 30 között túlsúlyról, 30 felett pedig elhízásról, 40 felett pedig kóros elhízásról beszélünk. Itt ellenőrizheti túlsúlyosságát >BMI testtömeg index.

Életkor

Az életkor előrehaladtával mindkét nemben növekszik a szívrohamok gyakorisága. Az ötven év alatti férfiak között a szívinfarktus gyakorisága közel a tízszerese annak, mint ami a hasonló korú nők között megfigyelhető. A nőknek az infarktussal szembeni relatív védettsége hormonális hatással magyarázható, és a menstruáció elmaradása, a klimax bekövetkezése után kezd megszűnni. A nemek közötti különbség a 60 éves életkor táján egyenlítődik ki.

Örökletes tényezők

A legtöbb krónikus betegségben (magas vérnyomás, cukorbetegség, kövérség, érelmeszesedés stb.) nagy szerepük van az öröklött adottságoknak. Az örökölhetőség szempontjából azon szívbetegségek fontosak, amelyek relatíve fiatal életkorban jelentkeznek: pl. ha valakinek valamelyik szülője vagy nagyszülője (esetleg mindkettő) 50 év alatt szívinfarktusban betegedett meg, annál az öröklött családi tulajdonságok rizikófaktorként jelentkeznek, tehát náluk az öröklött – az egyén által nem befolyásolható – rizikófaktorok kiiktatása/kezelése különösen fontos.

Stressz, feszültség, szorongás

Az érelmeszesedés okozta szívbetegség legtöbb rizikófaktora mérhető, így jelenlétük viszonylag könnyen megállapítható. A stressz nem tartozik a könnyen felfedhető rizikófaktorok közé, bár fontossága nem vitatható.Van, akinél pusztán a munkahely gondolata, az állandó túlterhelés, a megoldatlan családi konfliktusok stb. olyan idegi és hormonális hatásokat váltanak ki, amelyek a szívműködés gyorsulását. a vérnyomás emelkedését, az erek összehúzódását és – hosszabb távon – az érelmeszesedés kialakulását eredményezik.

vissza

  KAPCSOLAT
......................................................
Keringés Centrum,
SOPRON, Kertvárosi u.38.

Keringés Centrum,
GYŐR, Buda u. 12. Fsz.3.
Info/mobil: 06/20-374-1374
Email küldés
Térkép
Utcakép

......................................................

ÁLLAPOTFELMÉRÉSEK
......................................................
Cardio Vision érrendszer
ellenőrzés Szabó Judit

természetgyógyász,
SOPRON, GYŐR
Telefon: 06/20-374-1374
......................................................
Vizelettesztes
állapotfelmérés Szabó Judit

egészségfejlesztő,
SOPRON, GYŐR
Telefon: 06/20-374-1374
......................................................

KEZELÉSEK

BEMER keringés terápia,
Sonomat keringésjavítás,
Szénsavfürdő kezelés,
Nyirok és hullámmasszázs,
SP2 vákum masszázs,
Arcfeszesítő kezelés,
Cellulit-alakformálás,
Vákum-Nyirokkezelés,
Tőzeg-iszap kezelések.
Szabó Judit

egészségfejlesztő,
természetgyógyász,
SOPRON, GYŐR
Telefon: 06/20-374-1374


pixi :: Sopron | Ödenburg